Bitcoin

Izvor: SIS Wiki
Skoči na: orijentacija, traži

Sadržaj

Bitcoin

Bitcoin je decentralizirana digitalna valuta koja omogućuje brzu i jednostavnu transakciju novca. tvorac Bitcoina je Satoshi Nakamoto, 2009. Godine. Ovo je eksperimentalna valuta. Prednosti Bitcoina su što nije centralizirana valuta, znači nema središnju banku i da nitko ne upravlja i kontrolira kretanje vrijednosti Bitcoina (pad ili rast). Osnovna zadaća Bitcoina su transakcije diljem svijeta - kupovanje nekih dobara, plaćanje usluga i računa, isplaćivanje plaća, pa čak se koristi i za donacije. Velika mana Bitcoin-a je što ne možemo biti sto posto sigurni da će se održati vrijednost kovanica, sve ovisi o tržištu. Također, Bitcoin je prvi koncept kripto-valute. Prema tome novac može predstavljati svaki zapis podataka ili neki predmet koji se u određenom trenutku prihvaća kao sredstvo plaćanja za proizvode i usluge.

Pisan je u C++jeziku, a podržavaju ga operacijski sustavi Windows, Linux i Macintosh. Originalni Bitcoin ima MIT licencu (besplatna softverska licenca). Bazira se na open-sourceu i peer-to-peer protokolu. P2P protokol je koncept koji podrazumijeva umrežavanje i komunikaciju računala bez posredstva i prisutnosti poslužitelja gdje je svako računalo jedna stanica u mreži, koja je sposobna pronaći druga računala i s njima komunicirati, bez autorizacije na nekom centralnom poslužitelju. Kao što sam već spomenula ova valuta nema centralnu ili središnju baknu pa se nemože ni uspoređivati s tipičnim valutama i zato se temelji na internetskom protokolu P2P.

Postoje razne diskusije o nazivu Bitcoin jedinica, neki prijedlozi su:

1 BTC = 1 bitcoin

0,01 BTC = 1 cBTC = 1 centibitcoin (drugi naziv je: bitcent)

0,001 BTC = 1 mBTC = 1 millibitcoin (drugi naziv je: bitmill, millibit)

0,000 001 BTC = 1µBTC = 1 microbitcoin (drugi naziv je: microbit, yu-bit)

0,000 000 01 BTC = 1 satoshi (prema tvoritelju Bitcoin-a)

Prema What do i call the varius denominatoins od bitcoin? [ 1 ]


Slika 1. Osnovne informacije o Bitcoin-u

Sis.JPG

Preuzeto [1]

Bitcoin i korisnici

Svaki korisnik koji odluči koristiti Bitcoin za novčane transakcije i komunikaciju sa ostatkom svijeta mora otvoriti svoj online „novčanik“. Otvara ga instalacijom na računalu ili na smartphone-u (mobitelima).

Bitcoin novčanik

Kao što sam već navela Bitcoin korisnik se postaje instalacijom Bitcoin wallet-a, novčanikom. Novčanik nam omogućuje posjedovanje Bitcoin adrese preko koje komuniciramo sa svima – slanje i primanje kovanica od ostalih korisnika. Kako bi mogli komunicirati potrebno je otkriti svoju Bitcoin adresu prijateljima. To je naša prva adresa. Svaki pu kada ćemo trebati drugu adresu imamo mogućnost sami je kreirati. Koliko možemo primjetiti funkcioniranje Bitcoina je dosta slično radu e-maila (razmjena adresa). Kao i kod e-maila kovanice možemo primiti i kad nismo prijavljeni na adresu (kad smo offline). Primjer softvera koji su dobri za korisnike početnike: Bitcoin-Qt je aplikacija koju možemo skinuti na nasša osobna računala kako bisno instalirali novčanik (radi na Windowsima, Linuxima i Mac-u). Bitcoin wallet je aplikacija za korištenje novčanika na mobilnim telefonima.


Aplikacije za Bitcoin novčanike se dijele na nekoliko vrsta: aplikacije za računala, za mobitele i web aplikacije.

1. Aplikacije za računala – softveri su instalirani na osobno računalo korisnika i daju mu potpunu kontrolu nad novčanikom. Korisnik je sam odgovoran za zaštitu novca i sigurnosno spremanje podataka (backup). Neke od softver aplikacija su: Bitcoin-Qt, Multibit, Armory, Electrum.

Slika 2. Aplikacije za računala

Sis1.JPG

Preuzeto [2]


2. Mobilne aplikacije – Bitcoin aplikacije za mobitele omogućavaju nam da „nosimo“ bitcoine u svom đepu. Preko mobitela kovanice možemo mijenjati za druge valute (kuna, euro) ili možemo jednostavno s njima plaćati račune u trgovinama (fizičkim) skeniranjem QR koda ili korištenjem NFC-a (tap to pay).

Slika 3. Mobilne aplikacije

Sis2.JPG

Preuzeto [3]


3. Web aplikacije – web aplikacije se u praksi zapravo ni ne koriste jer ni jedno web mjesto nije dovoljno sigurno kako bi zaštitilo kovanice i privatnost korisnika od raznih napada i problema, vrlo lako je moguće da se izgubi sav novac .

Slika 4. Web aplikacije

Sis3.JPG

Preuzeto [4]


Adresiranje računa

„Bitcoin je baziran na kriptografiji javnim ključem. Svaka osoba koja sudjeluje u bitcoin mreži ima svoj novčanik koji sadrži proizvoljan broj kriptografskih ključeva. Kriptografski ključevi dolaze u paru (javni i privatni ključ). Javni ključevi ili bitcoin adrese računa, djeluju kao primaoci odnosno to su krajnje točke za sva plaćanja. Njihovi odgovarajući privatni ključevi koriste se za odobrenje isplata koje odobrava korisnik na svom računu tj. novčaniku. Adrese ne sadrže podatke o vlasniku i općenito su anonimne.

Adrese računa, u ljudski razumljivom obliku, izgledaju kao nizovi slučajnih znakova dužine oko 33 znaka, uvijek počinjući s brojem 1, 175tWpb8K1S7NmH4Zx6rewF9WQrcZv245W. Bitcoin korisnici mogu posjedovati više adresa, i zapravo mogu generirati nove adrese bez ikakvih praktičnih ograničenja. Generiranje nove adrese računa zahtijeva relativno malo računanja, odnosno jednostavno odgovara generiranju novog para javni / privatni ključ, ne zahtijeva nikakav kontakt s bilo kojim drugim čvorom mreže. Izrada para ključeva po principu upotrijebi jednom i baci, pomaže u očuvanju anonimnosti korisnika.“

Preuzeto[2]

Slika 5. Bitcoin klijent program pokrenut na Windows OS-u

Sis4.JPG

Preuzeto [5]

Odvijanje transakcije

Korisnik A odluči poslati 500,00 BTC korisniku B. Odabranih 500,00 BTC se sada još uvijek nalazi kod korisnika A i sadrži njegov javni ključ, a javni ključ je adresa novčanika korisnika A. Korisnik A odabere 500,00 BTC i potvrdi to svojim privatnim ključem – u tom trenu se korisnik A odrekao prava na kovanice. Nakon toga uzima adresu korisnika B (njegov javni ključ) i postavlja ih u poruku. Proces je završen slanjem transakcije.

Sve transakcije su javne i dostupne svima, no ipak se štiti identitet vlasnika računa. Postoji javni popis svih transakcija i iznosa , ali adrese nisu dostupne nikome osim korisniku u određenoj transakciji. Svaka se kovanica u transakciji prati pomoću blok-lanaca, tako se prati njezin put i posvijest svake kovanice od njenog izdavanja do zadnje osobe koja je posjeduje.

Sigurnost

Kao u svakodnevnom životu i Bitcoin novčanik treba biti siguran. Kako je Bitcoin sam po sebi delikatna stvar (digitalna valuta – novac) i s obzirom na to da se transakcije provode svakodnevno diljem svijeta, sa samim tim dolaze velike odgovornosti i sigurnosna zabrinutost. Bitcoin može pružiti visoku razinu zaštite, ali samo ako se ispravno koristi, zato se i na web stranici Bitcoin.org nalazi jedan poseban odjeljak posvećen samo načinu slanja transakcija, i općenito korištenja Bitcoina. Tako da je i velik dio odgovornosti i na samim korisnicima.


1. Online novčanici – online novčanici su poput online banaka. Kovanice korisnika su pohranjene na povjerenje kod odabranih pružatelja usluga, zadaća korisnika je smao zapamtiti lozinku računa. Danas ni jedan online novčanik ne pruža dovoljnu zaštitu da bi se mogao koristiti za pohranjivanje visokih iznosa bitcoina, kao naprimjer kod fizičkih banaka. Postoje neke biometrijske metode kojima se pokušava što više zaštititi pojedini račun, neke najpoznatije koje se danas koriste u ovom slučaju su autentikacija dva faktora.


2. Backup novčanika – Bitcoin softveri omogućuju sugurnosno pohranivanje novčanika. Pohranjivanje na siigurno mjesto može spriječiti razne probleme pooput ljudskih pogrešaka ili problema vezanih uz samo računalo i mrežu.


3. Šifriranje novčanika – šifriranje novčanika i kreiranje lozinke daje dodatnu zaštitu kod krađe kovanica.


4. Offline novčanik za spremanje – poznat je još i kao hladno spremanje (hladnjača). On omogućava najveću razinu sigurnosti jer se novčanik ne sprema na mrežu. Spremanje se odvija na anšem računalu, pa mi kao korisnik sami slažemo postavke, prije početka korištenja bilo bi dobro testirati postavke i uvjeriti se u njihov dobar rad. Najčešće se koristi kombinacija hladnjače i šifriranja – primjer:


5. Multi-potpisi za zaštitu od krađe – multi-potpisi se većinom koriste kod organizacija, gdje ona daje svojim članovima pristup računu s novcem. Slanje ili rekid transakcije je moguće samo ako ti od pet člana potpišu transakciju.


6. Male količine kovanica na mobitelima – novčanik na mobitelima je kao novčanik sa gotovinom. U novčaniku se drži onaj iznos koji korisnik želi, a uvijek lako može dodati više novaca u novčanik na mobitelu. Ovaj način spaja jednostavnost korištenja mobiloh novčanika i sigurnost.


7. Bitcoin oporuka – potrebno je imati Bitcoin oporuku ako korisnik drži puno novaca u novčaniku. Ako nitko nema lozinku i adresu korisnikovog novčanika nakon njegove smrti, novac je zauvijek izgubljen. Zato je uvijek dobro napraviti oporuku po kojij će se drugom korisniku ili članu obitelji ostaviti podaci o novčaniku.

Bitcoin u statistici

Slika 6. Prikaz ukupnog broja izdanih bitcoin-a

Sis5.JPG

Preuzeto [6]


Slika 7. Prikaz ukupnog broja bitcoin-a u optjecaju (USD)

Sis11.JPG

Preuzeto [7]


Slika 8. Iznos transakcijskih naknada po danu

Sis8.JPG

Preuzeto [8]


Slika 9. Broj transakcija po danu

Sis9.JPG

Preuzeto [9]


Slika 10. Rast vrijednosti bitcoin-a

Sis10.JPG

Preuzeto [10]

Podsjetnik za korisnike

Cijena bitcoin-a je promjenjiva

Cijena bitcoin-a se može nepredvidivo povećavati ili smanjivati u kratkom periodu zbog nelikvidnosti tržišta, svjetskog gospodarstva i mlade ekonomije bitcoin-a. Zbog toga se čuvanje vaše ušteđevine u Bitcoin-ima ne preporučuje. Bitcoin se može smatrati ako imovina visokog rizika i nikad nebi trebali spremati novac za koji si nemožete dopustiti da ga izgubite. Ako primate isplate preko bitcoin-a mnogi davatelji usluga imaju mogućnost pretvoriti ih u vašu valutu, u našem slučaju kuna.


Bitcoin uplate su nepovratne

Svaka transakcija koja se izdaje ne može biti poništena, jedini način da povratite svoje novac je da ga vrati osoba koja je primila sredstva. To znači da biste se trebali pobrinuti kako bi poslove obavljali sa ljudima i organizacijama koje poznajete i kojima vjerujete. Prednost bitcoina u ovoj situaciji je što može otkriti neispravnu adresu i neće poslati vas novac.


Bitcoin nije anoniman

Napor je neophodan kako bi zaštitili svoju privatnost kod Bitcoin-a. Sve bitcoin transakcije se pohranjuju javno i trajno na mreži, što znači da svatko može vidjeti saldo i transakcije za bilo koju Bitcoin adresu. Međutim identitet vlasnika nemože biti povezan sa bitcoin adresom, dok se osobne informacije vlasnika otkrivaju tijekom transakcija. Zbog toga se preporuča bitcoin korisnicima da koriste što više bitcoin adresa, zapravo trebali bi kreirati novu bitcoin adresu svaki put kad primite novac. Ovo je osobito važno za javnu uporabu, kao što u web stranice. Također može se sakriti IP adresa sa alatom poput Tor-a, tako da ona neće biti zabilježena.


Bitcoin je još uvijek eksperiment

Bitcoin je nova eksperimentalna valuta koja se još uvijek razvija. Iako rastom korisnika postaje manje eksperimentalno, treba imati na umu da je bitcoin novi izum koji istražuje nove ideje koje se još nisu pokušavale prije.


Ne zaboravite vladine poreze

Bitcoin nije službena valuta. Stoga većina zakonodavstva zahtjeva plaćanje poreza na dohodak, plaće, na prodaju i kapitalne dobitke na sve što ima vrijednost, pa tako uključujući i bitcoin.


Praktični dio - Anketa

Kao praktični dio provedena je anketa među mladim osobama, u dobi od 21-30 godina. Anketa je anonimna i provedena je isključivo u svrhe pisanja ovog seminarskog rada. Anketa je provedena online preko društvene mreže Facebook. Link ankete:[Digitalna valuta - Bitcoin]. Anketa je izrađena u Google Docs alatu, a rješenja su interpretirana kroz grafički prikaz.


An1.JPG


An2.JPG


An3.JPG


An4.JPG


Zaključak prema ovo anketi je da su ljudi upoznati sa pojmom digitalnih valuta, no mali broj ljudi (samo 15%) razmišlja o skoroj kupnji i ulaganjima u njih same. Također možemo primjetiti kako su ispitanici podijeljenog razmišljanja u vezi sigurnosti samih online transakcija novca, ali i skeptični prema budućem rastu vrijednosti same valute, a time i prema mogućoj zaradi koju rast donosi.

Literatura

https://en.bitcoin.it/wiki/FAQ

http://en.wikipedia.org/wiki/User:Avialias#cite_note-4

http://bitcoin.org/en/choose-your-wallet

http://en.wikipedia.org/wiki/User:Avialias#cite_note-4

http://blockchain.info/charts

http://bullmarketthinking.com/wp-content/uploads/2013/04/Bitcoin-1-chart.jpg

http://bitcoin.org/en/resources

http://www.weusecoins.com/en/ (video)


--Mosmanov 14:34, 12. lipnja 2013. (CEST)

Osobni alati
Imenski prostori
Inačice
Radnje
Orijentacija
Traka s alatima