Mobilno bankarstvo

Izvor: SIS Wiki
Skoči na: orijentacija, traži

Izradile: Kristina Fegeš i Daniela Novak

Sadržaj

1. Uvod

Prije samog mobilnog bankarstva javile su različite vrste elektronskog poslovanja. Tako ćemo za usporedbu sa mobilnim bankarstvom uzeti internet bankarstvo jer je zapravo najsličnije mobilnom bankarstvu. Kako se tehnologija svakodnevno razvija, živimo užurbamo te nastojimo svaku sekundu što bolje iskoristiti, tako su banke nakon uvođenja Internet bankarstva, uvidjele mogućnost pružanja internet bankarstva putem mobilnih uređaja. Mobilni uređaji uvijek su nam pri ruci, malih su dimenzija, možemo ih doslovno staviti u džep.Isto tako možemo i koristiti usluge internet bankarstva bilo gdje i bilo kada. U nastavke ćemo navesti nekoliko riječi o samom pojmu Internet i mobilnog bankarstva, način funkcioniranja jednog i drugog oblika elektronskog poslovanja te nekoliko primjera samog mobilnog bankarstva. Na kraju ćemo navesti banke koje pružaju usluge mobilnog poslovanja te navesti koja bi bila najbolja, najisplativija kako bi, ukoliko se odlučite za mobilno bankarstvo, mogli što lakše donijeti odluku u kojoj banci ćete to učiniti.
--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

2. Internet bankarstvo

Kao što je poznato, mjesečno dobivamo nekolicinu računa koje treba platiti pa je potrebno obaviti različite vrste transakcija, no za sve to je potrebno odlaziti u banku. Ponekad se zna desiti da račune jednostavno zaboravimo platiti ili se sjetimo prekasno, uvečer, kada banka ne radi ili pak jednostavno nemamo vremena za odlazak u banku jer radimo ili trenutno nismo u mogućnosti otići tamo (bilo zbog bolesti i sl.). Osim toga često se događa da kad dođemo u banku već hrpa ljudi čeka i stoji u redovima, a mi smo možda u žurbi, a za to vrijeme dok tamo stojimo bi mogli obaviti nešto drugo pa samim time gubimo puno vremena čekajući da dođemo na red. S obzirom na navedene činjenice, banke već nekoliko godina svojim korisnicima nude usluge elektronskog bankarstva, tzv. e-bankinga pri čemu koristimo računalo za obavljanje bankarskih usluga. Na taj način korisnicima je riješen problem odlaska u banku, čekanja u redovima jer transakcije mogu obavljati od kuće, putem računala, laptop uz uvjet da imaju pristup Internetu. Internet bankarstvo, on-line bankarstvo ili e-banking je zapravo plod PC bankarstva, odnosno javilo se poslije PC bankarstva putem kojeg su se usluge internet bankarstva odvijale na način da se trebao instalirati određeni softver na osobno računalo kako bi se mogle vršiti transakcije. Nadalje, Internet bankarstvo koristi Internet kao kanal distribucije po kojem se vrši bankarske usluge, kao npr. pregledavanje i provjera stanja računa, prijenos sredstava, plaćanje računa itd.
"Internet bankarstvo je zasnovano na korištenju WWW (eng. World Wide Web) servisa Interneta." [1] Klijet pristupa svojem računu putem web preglednika kroz koji se pokreće Internet bankarstvo, odnosno program koji se nalazi na serveru banke, a ne na računalu korisnika.

"Prilikom izbora banke za internet bankarstvo treba paziti na sljedeće stvari: određene banke rabe trikove na način da vam ponude izrazito malu naknadu za plaćanje računa, ali to onda nadoknade i još više vam naplate kroz naknadu za održavanje računa; razlika od banke do banke varira te je poželjno obići više banaka, uzeti njihove ponude, a tek onda donijeti odluku kod koje ćete banke koristiti usluge internet bankarstva.

Prednosti internet bankarstva su:

 • manje naknade za plaćanje mjesečnih računa;
 • lagana transakcija novca;
 • nema čekanja u redovima, gubljenje vremena i novca za put do banke;
 • sve se radi iz omiljenog naslonjača;
 • dostupno u bilo koje vrijeme, u bilo kojem dijelu svijeta

Nedostaci

 • mogući napadi spretnih hakera na individualni račun klijenta
 • neovlašteno skretanje sredstava pojedinih bankovnih službenika" (Parafrazirano sa [2])

Da bi korisnik pristupio korištenju e-bankarstva, najprije treba ugovoriti uslugu Internet bankarstva sa samom bankom. Naravno, uvjet da se uopće može koristiti takva usluga je posjedovanje elektroničkog računala, pristup Internetu te određena informatička pismenog klijenta. Nakon toga dobivamo jedan od uređaja za autentifikaciju korisnika, bilo TAN tablice, SMART čitače kartica ili token. "Razlika između njih je upravo u unosu jedne od autetnifikacije, tj. dinamičkog parametra koji se cijelo vrijeme mijenja:

TAN tablica
   TAN tablica je označena tablica po retku i stupcu te se traži od korisnika da unese određeno polje (npt. redak 4, stupac 5). Jedino osoba koja 
   posjeduje TAN tablicu može ući u sustav, dok metoda pokušaja pogađanja rezultira ponovnim traženjem drugog polja, a pogoditi ovako zaista je 
   teško jer postoje mnogobrojne kombinacije.
  • Token
   Token je sigurnosni uređaj koji je personalizirani te unosom PIN-a generira šifru koja je potrebna za ulazak na stranicu.
  • Čitač kartica
   Čitač kartica je uređaj koji očitava karticu te tražen PIN iste. Nakon toga, ukoliko nije spojen na osobno računalo, generira nasumični broj 
   koji korisnik mora unijeti kako bi mogao nastaviti dalje." (Parafrazirano sa [3])

Značajni nedostatak korištenja usluge Internet bankarstva je obavezni pristup računalu koje ima pristup Internetu. Isto tako javlja se i pitanje sigurnosti, ukoliko se koriste računala iz npr. Internet Caffe-a. Upravo zbog navedenih ograničenja Internet bankarstva, m-banking, odnosno mobilno bankarstvo, omogućava daleko veću fleksibilnost i sigurnost u radu, a i mogućnost korištenja bankarskih usluga bilo gdje, uz uvjet da imamo mobilni uređaj sa sobom.


2.1. Primjer Internet bankarstva Zagrebačke banke

Način korištenja Internet bankarstva prikazat ćemo na primjeru Zagrebačke banke. Dakle, prvo što trebamo je pokrenuti preglednik i otići na web stranicu Zagrebačke banke. Prikazat će nam se naslovna stranica same banke, kao na slici dolje, i s desne strane potrebno je odabrati e-zaba Građani kako bi došli na samu stranicu Internet bankarstva.

Naslovna zaba.jpg

Nakon klika na navedeni link e-zaba Građani, prikaže nam se stranica banke u kojoj je za prijavu u sustav Interent bankarstva potrebno upisati serijski broj tokena koji se nalazi na poleđini tokena. Isto tako, osim serijskog broja tokena potrebno je upisati 6-znamenkasti broj, koji dobijemo na tokenu pritiskom na tipku 1 kod APPLI, u polje OTP (APPLI1) , na za to predviđeno mjesto na web stranici Zagrebačke banke. No, najprije trebamo uključiti token pritiskom na tipku < i unijeti PIN koji smo si sami zadali. Tek nakon što smo to uspješno uradili pojavi nam se APPLI pri čemu možemo unijeti broj 1 za ulazak u sam sustav Internet bankarstva ili 2 za autorizaciju transakcija.

Token.JPG

Ulaz zaba.jpg


Kada smo uspješno popunili ta dva podatka i kliknuli na gumb Prijava ušli smo u sam sustav Internet bankarstva Zagrebačke banke. S lijeve strane se nalazi glavni izbornik gdje imamo niz različitih usluga koje nudi Internet bankarstvo. U nastavku slijedi primjer plaćanja računa putem definiranog predloška.

Naslovna IB.jpg

"Dakle, odaberemo jedan od predložaka za plaćanje računa i popunimo uplatnicu prema sljedećim uputama:

 1. Naziv predloška – Želite li nalog popuniti podacima iz prethodno spremljenog predloška odaberite jedan od prethodno kreiranih predložaka za plaćanje, te odaberite opciju „Popuni nalog“
 2. Obveznik plaćanja – Ako obveznik plaćanja nije vlasnik računa s kojeg plaćate, potrebno je unijeti podatke o obvezniku plaćanja.
 3. Iznos plaćanja – Odaberite valutu i unesite iznos plaćanja.
 4. IBAN platitelja – Odaberite račun iz svojega poslovnog odnosa s kojeg želite platiti.
 5. Model i poziv na broj platitelja – Unos nije obvezan.
 6. IBAN ili broj računa primatelja
  • IBAN primatelja – Unesite IBAN primatelja ili odaberite račun iz svojega poslovnog odnosa.
  • Broj računa primatelja – Unesite broj računa primatelja ili odaberite račun iz svojega poslovnog odnosa.
  • Odabirom opcije Provjera računa primatelja provjerite točnost unesenog IBAN-a/broja računa primatelja - poslovnog subjekta.
   Odabirom opcije „Popuni predložak“ nalog će se automatski popuniti podacima o primatelju.
  • Tečajni kalkulator pomaže Vam u preračunu različitih valuta pri prijenosima kod kojih se primjenjuje kupoprodaja /konverzija.
 7. Primatelj – Unesite podatke o imenu i prezimenu/nazivu primatelja. Ako želite, možete unijeti i podatke o adresi primatelja.
 8. Model i poziv na broj primatelja – Unesite model i poziv na broj u skladu s uputom primatelja plaćanja (ako postoji, prepišite podatak s uplatnice).
 9. Šifra namjene – Unesite šifru namjene u skladu s uputom primatelja plaćanja (ako postoji, prepišite podatak s uplatnice).
 10. Opis plaćanja – Unesite željeni tekst (najviše 140 znakova).
 11. Datum izvršenja – Odaberite željeni datum izvršenja koji može biti do godinu dana unaprijed. Za plaćanja izvan Banke mogući datumi plaćanja određeni su satnicom izvršenja naloga za plaćanje Zagrebačke banke." ( Izvor: Upute za korištenje e-zabe)
Uplatnica.jpg

Nakon što ispunili nalog i kliknuli na gumb Pripremi za izvršavanje samog plaćanja naloga potrebno je uključiti token, s obzirom da se on automatski isključio nakon nekog vremena nekorištenja, upisati ispravan PIN, kod APPLI pritisnuti 2 i prepisati 8-znamenkasti broj sa stranica u token kako je navedeno dolje na slici. Nakon toga unosom zadnjeg 8-zanmenkastnog broja automatski nam se na tokenu prikaže 6-znamenkasti broj kojeg je potrebno unijeti u polje MAC na web stranici Internet bankarstva. Na kraju klikom na gumb Provedi izvršili smo plaćanje.

MAC.jpg


Izlaz iz sustava Internet bankarstva izvšimo jednostavnim klikom na gumb Odjava na naslovnoj stranici Internet bankarstva.

Odjava zaba.jpg

--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

3. Mobilno bankarstvo

"Da bi razjasnili pojam mobilnog bankarstva važno je razlikovati mobilno bankarstvo od internet bankarstva. Naime, mobilno se bankarstvo od online, odnosno internet bankarstva razlikuje u samoj metodi pristupa uslugama, softveru, korisničkom sučelju koje je u potpunosti prilagođeno ekranima mobitela i sigurnosnim politikama vezanim uz mobilne uređaje. " [4]
"Mobilno bankarstvo je termin koji označava korištenje mobilnog telefona za potrebe provjere stanja na računu, obavljanja transakcija, plaćanja računa i sl. Ukratko može se reći da je m-banking pružanje bankarskih usluga preko mobilnih uređaja i neovisno o mobilnim operaterima, tj. može se koristiti na svim mrežama." [5]

" Prednosti mobilnog bankarstva:

  • mobilnost - potpuna neovisnost o lokaciji što znači da je transakcije moguće obavljati s bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj i u svijetu;
  • sigurnost - rad sa m- banking aplikacijom zaštićen je vrhunskom enkripcijom 
  • jednostavno rukovanje;
  • kontrola svih transakcija
  • pristup bankovnom računu putem mobilnog telefona bilo kada i bilo gdje što znači da možemo pristupiti svom bankovnom računu širom svijeta 7/24   
  (sedam dana u tjednu, odnosno 24 sata dnevno); međutim, u inozemstvu dostupnost podliježe globalnom roamingu i dostupnosti mreže u zemlji u kojoj 
   se nalazimo.
  • vrijeme i ušteda- vezano uz pristup bankovnonom računu pri čemu bez obzira na doba dana, 24 sata dnevno svakog dana u godini bankarske su usluge 
   dostupne u trenu; plaćanje računa moguće je obaviti u roku od samo nekoliko minuta, stoga nema potrebe za odlaskom u banku što još više štedi 
   vrijeme i novac
  • raznolikost usluga što uključuje: mogućnost pregleda stanja i prometa po svim računima, pregled izvršenih naloga, davanje i izvršenje naloga 
   platnog prometa u korist primaoca, pregled obaveza po kreditima i kreditnim karticama, uvid u stanje i promjene po štednim računima itd. " (Parafrazirano sa [6])

Nedostaci

  • Pitanje autentikacije
  • Sigurnost
  • Privatnost
  • Razina razvijenosti mobilnih telekomunikacijskih mreža

"Potrebni su neki preduvjeti za korištenje usluge samog mobilnog bankarstva. Pa su tako za samu aktivaciju usluge mobilnog bankarstva potrebni sljedeći preduvjeti:

  • JAVA verzije MIDP 2.0. na mobilnom uređaju. Navedenu aplikaciju podržava većina mobilnih uređaja u prodaji ili uređaji sa operativnim sustavima 
   iOS (Apple iPhone) ili Android, jednostavno rečeno potreban je odgovarajući mobilni uređaj
  • Dovoljno raspoložive memorije na mobitelu/memorijskoj kartici mobitela minimalno 200 kb. 
  • Pristup internetu putem mobilnog uređaja. " (Parafrazirano sa [7] )

"Nadalje, za razliku od internet bankarstva koje se bazira na WWW servisu, mobilno bankarstvo koristi WAP servis Interneta kojem pristupa preko mreže mobilne telefonije." (Parafrazirano sa [8]) "Razvojem bežičnog aplikativnog protokola - WAP (Wirelles Aplication Protocol) standarda koji omogućava brz i lak pristup Internet orijentiranim sadržajima i servisima, pomoću bežičnih uređaja kao što su mobilni telefoni, najčešće putem mreže za globalne telekomunikacije - GSM i općeg paketnog radio prijenosa - GPRS (General Packet Radio Service), sve prednosti korištenja online bankarstva postale su realnost. Naime, klijenti uz pomoć mobilnog telefona, a putem globalne mreže, imaju mogućnost pristupa svom računu u banci. Mobilni telefon, u odnosu na računala spojena na Internet, daju značajniju prednost, a to je mobilnost. Ukratko mobilni uređaji moraju imati pretraživački softver (WAP browser), koji čita WML (Wireless Mark Up Language - bežični jezik označavanja) sa nekog od provajdera na mreži globalnog sistema za mobilne komunikacije - GSM. Većina GSM provajdera dozvoljava samo korisnicima svoje mreže pristup svom WAP gateway-u. Kada se dobije pristup, adresiranje postaje slično kao na Internetu. URL (Uniform Resource Locator - jednoobrazni lokator resursa) adrese WAP stranica i jesu često dio Interneta, tj. HTTP-a. No, WAP protokol i HTTP protokol nisu jedno te isto; to su dva svijeta između kojih je WAP gateway. Većina WAP stranica proslijeđuje se ka WAP browserima kroz WAP gateway. WML je jezik sličan HTML-u koji se koristi kod tradicionalnog kreiranja WEB stranica. To je pojednostavljeni HTML jezik za male ekrane (display-e)." (Parafrazirano sa [9])

--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

3.1. Vrste mobilnog bankarstva

"Različite vrste mobilnog bankarstva mogu se razvrstati po sredstvima koje financijske institucije koriste za komunikaciju sa klijentima i omogućuju pristup njihovim uslugama. Većina tehnoloških aplikacija koje banke koriste integriraju s pametnim telefonima, kao što su iPhone, Android i sl. Tri široko dostupne vrste mobilnog bankarstva su navedene u nastavku. " (Prevedeno sa [10] )

3.1.1. SMS

"SMS bankarstvo je nastalo kao odgovor na potrebu klijenata da bilo kada i bilo gdje, dobiju brzo informacije o stanjima njihovih računa. Za one kupce koji žele iskoristiti mobilne bankarske usluge, ali nemaju pametne telefone, primanje ili slanje SMS poruka može biti njihova primarna opcija. Banke šalju kupcima upozorenja putem SMS poruka. Ta upozorenja su dostupna za žiro račune, izravnih depozita i bezbroj aktivnosti računa. Neke banke omogućuju korisnicima da se prijave za ove obavijesti putem svoje online bankarske usluge besplatno, dok druge naplaćuju, osim naknada za tekstualne poruke koje se naplaćuju kupcima prema svojim operaterima. Za korištenje usluge SMS bankarstva potreban je otvoren račun kod banke i bilo koji tip mobilnog uređaja. " (Prevedeno sa [11] )

3.1.2. WEB preglednik

"Druga vrsta mobilnog bankarstva je mobilni web preglednik. Pojedinci koji posjeduju mobitele s pristupom Internetu u mogućnosti su ići na modificirane verzije banaka na online stranicama. Potpuni pristup računu s bilo kojeg mjesta, čime korisnici mogu pratiti aktivnosti, transfere, račune i plaćati iste. Pristup internetskim stranicama banke s mobitela obično ne rezultira naplatom od strane banke, ali korisnik će najvjerojatnije snositi troškove naknade podataka iz njegovog wireless operatera." (Prevedeno sa [12])

3.1.3. Aplikacije pametnih telefona

"Jedan od najuzbudljivijih oblika mobilnog bankarstva je razvoj bankarskih aplikacija za pametne telefone. To daje korisnicima pristup za mnoge mogućnosti računa putem jednog dodira zaslona. Slično kao i kod web preglednika, kupci imaju puni pristup njihovim računima putem aplikacije pametnih telefona. Neke banke omogućuju korisnicima da se slika ček i napravi virtualni ATM depozit kroz njihove telefone. Isto tako mobilno bankarstvo pute aplikacija na pametnim telefonima uključuje transfere računa, obračun isplata kao i praćenje drugih aktivnosti. Navedene usluge omogućuju korisnicima da izvrše bankovne transakcije, čak i ako nisu u blizini računala. Oni mogu pratiti neovlaštene aktivnosti i ako one postoje odmah o tome obavijestiti osoblje banke. Na primjeru aplikacije bit će u nastavku prikazano detaljno kako zapravo mobilno bankarstvo funkcionira." (Prevedeno sa [13])
--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

4. Primjer m-bankinga OTP banke

Način korištenja tokena objasnit ćemo na primjeru OTP banke. "Usluga OTP mobilno bankarstvo omogućuje upravljanje vlastitim financijama bilo kad i bilo gdje. Moguće je instalirati aplikaciju na mobilne telefone sa operativnim sustavima iOS i Android. Usluge koje obuhvaća OTP m-banking su:

  • zadavanje kunksih platnih naloga u OTP banci i izvan, uz mogućnost najave
  • zadavanje naloga internih prijenosa
  • kupovina i prodaja valute
  • prijenos na Visa web prepaid karticu i MasterCard Pay Pass prepaid karticu
  • prijenos na račun revolving kartice
  • pohrana i ažuriranje predložaka platnih naloga i internih prinosa
  • pregled zadanih naloga po statusu i željenom periodu
  • pregled podataka o računima i promet računa
  • preglet detalja aktivne štednje, aktivnih kredita, aktivnih trajnih naloga
  • bankovnih kartica i promet po računu bankovnih kartica
  • pregled stanja udjela u investicijskim fonfovima, uz ostale korisne informacije
  • kalkulator valuta, kalkulator kredita, depozitni kalkulator
  • poštanski pretinac (mailbox) te razne informacije i automatske poveznice

Pored navedenih transakcija, otvoreni dio aplikacije, odnosno onaj dio aplikacije koji možemo vidjeti neposredno nakon preuzimanju aplikacije i aktiviranju iste bez posebne prijave korisnika, nudi niz korisnih funkcija, a neke od njih su:

  • uvid u važeću tečajnu listu i arhivu tečajeva
  • navigaciju prema najbližoj poslovnici ili bakomatu OTP banke
  • demo verzija aplikacije" [14]


"Ukoliko promijenimo mobilnog uređaja na kojem je instalirana aplikacija, potrebno je napraviti redistribuciju aplikacijeu bilo kojoj poslovnici OTP banke ili putem eELEMNT@ internet bankarstva. U slučaju da izgubimo mobitel na kojem je instalirana aplikacija OTP mobilnog tokena, potrebno se obratiti najbližoj poslovnici OTP banke ili kontaktirati Kontakt centar OTP banke. Aktiviranje aplikacije mobilni token naplaćuje se jednokratno temeljem važeće Tarife naknada OTP banke koja će biti navedena u nastavku. Ukoliko je mobilni token jedini (prvi) identifikacijski uređaj, aktivacija aplikacije je besplatna." [15]

--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

4.2. Korisnik usluge OTP m-bankinga

"Postavlja se pitanje kako postati korisnik usluge OTP mobilnog bankarstva. Odgovor na to pitanje je zapravo jednostavan. Sve što trebate učiniti je proučiti Opće uvjete korištenja usluge OTP mobilnog bankarstva, popuniti zahtjev za ugovaranje ove usluge te ga dostaviti u najbližu poslovnicu OTP banke." (Parafrazirano sa [16] )

Link na dokument Opći uvjeti korištenja

Link na Zahtjev za ugovaranje usluge OTP m-banking

"Nakon odobrenja zahtjeva, link za preuzimanje aplikacije te inicijalna zaporka koja je potrebna za njenu aktivaciju bit će vam dostupna putem SMS poruke na vaš mobilni uređaj. No, uslugu OTP mobilno bankarstvo također možete ugovoriti i bez odlaska u poslovnicu banke, putem usluge Internet bankarstvo. No, o tome nešto više kasnije. " (Parafrazirano sa [17])

--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

4.3. Sigurnost OTP m-bankinga

"Što se tiče sigurnosti, korištenje OTP mobilnog bankarstva, aplikacije za iOS i Android platforme mobilnih telefona je potpuna sigurna. Prije svega, sva komunikacija se odvija preko zaštićenog kanala pa je korištenje javih WiFi mreža bezopasno jer nitko osim vas ne može "pročitati" podatke koje razmijenjujete s bankom. Nadalje, sama aplikacija je zaštićena osobnim PIN-om koji je poznat samo vlasniku mobilnog uređaja, i sam korisnik postavlja PIN koji je potreban za korištenje aplikacije, a ugrađeni softverski token (m-tokem) osigurava potpunu sigurnost korisnika u slučaju krađe ili gubitka mobilnog uređaja. M-token radi automatski, u pozadini i na taj način štiti transakcije od zlonamjernih upada u sistem, no, o tome nešto više u nastavku. Podaci vezani uz račune i PIN ne pohranjuju se u mobilni uređaj, čime je zajamčena tajnost podataka i samim time PIN se ne može klonirati uređajima namijenjenim toj svrsi. Nakon tri minute nekorištenja aplikacija se automatski isključuje te se automatski zaključava nakon tri uzastopna unosa pogrešnog PIN-a te je na taj način i dodatno osigurana od neželjenog pristupa. " (Parafrazirano sa [18]) "Aplikacija se koristi samo ako se unese ispravan PIN (slično kao i za platnu karticu), tako da ako i izgubite telefon ili vam ga netko ukrade nema bojazni da će iskoristiti podatke u njemu i nanijeti vam štetu. Osim navedenog, banka šalje jednokratnu lozinku na mobilni uređaj kada se želite prijaviti na svoj korisnički račun i nakon određenog vremenskog roka više se ne može koristiti. " [19]

--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

4.2. Upute za korištenje m-tokena

"Pomoću aplikacija OTP m-token dobivamo jednokratni tajni broj koji koristimo za identifikaciju prilikom pristupa našim računima kod korištenja usluga Internet bankarstva jednako kao i klasični fizički token uređaj. Aplikaciju OTP m-token možete instalirati na mobilne uređaje sa sljedećim operativnim sustavima: iOS (Apple iPhone) i Android. Korisnik, koji mora biti i klijent banke u suprotnom ne bi mogao ugovoriti uslugu mobilnog bankarstva, može na jedan mobilni uređaj instalirati samo jednu aplikaciju m-token. No, jedan korisnik može istovremeno posjedovati jedan fizički i jedan mobilni token uređaj ili pak zasebno samo jedan mobilni ili jedan fizički token uređaj što znači da posjedovanje jednog tipa tokena nije uvjetovano posjedovanjem drugog tipa. " (Parafrazirano sa [20])

--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

4.2.1. Instalacija alikacije OTP m-token

"Nakon što smo ugovorili uslugu OTP mobilnog bankarstva putem SMS poruke na mobilni uređaj dobivamo link za preuzimanje OTP m-token aplikacije. Pritom je potrebno voditi računa o tome da je u bazi OTP banke pohranjen ispravan broj mobilnog uređaja kako ta SMS poruka ne bi stigla na krivi broj, krivom korisniku. Nadalje, nakon što preuzmemo link, započinje preuzimanje aplikacije na mobilni uređaj pri čemu je samo preuzimanje i instaliranje automatsko. Kao što je već rečeno, za preuzimanje aplikacije m-token potrebno je osigurati Internet vezu na mobilnom uređaju. Postojeći korisnici Internet bankarstva za građene, odnosno korisnici klasičnog token uređaja, mogu online transakcijom zatražiti aktivaciju mobilnog tokena tako da ne moraju dolaziti u banku.
Kada prvi puta pokrećemo aplikacije OTP m-tokena potrebno je u prvom zaslonu aplikacije upisati:

Korisnički identifikator, odnosno kod dužine 8 znamenaka koji se upisuje u dva polja po četiri znamenke, a dobiva se u poslovnici banke prilikom aktivacije usluge OTP m-token.
  • Inicijalnu zaporku, odnosno brojčani kod dužine 8 znamenaka koji se isto tako upisuje u dva polja po četiri znamenke. Ona se šalje korisniku putem SMS poruke na broj mobitela koji je prijavljen u bazi OTP banke i na koji će biti instalirana aplikacija mobilni token. 

Korisnički identifikator i inicijalna zaporka omogućavaju aktivaciju aplikacije i nastavak korištenja iste. " (Parafrazirano sa [21])
Izgled samog zaslona OTP m-token izgleda ovako:

Zaslon tokena.jpg

Slika preuzeta sa: [[22]]

"Kada smo unijeli korisnički identifikator i inicijalnu zaporku, sljedeći korak je definiranje, odnosno odabir PIN-a za sva buduća korištenja aplikacije OTP m-token. Kada prvi puta unosimo PIN potrebno je isti potvrditi ponovnim unosom, dakle dva puta upisujemo isti PIN pri čemu on može sadržavati najmanje 4 znamenaka, a najviše 10. Nakon kreiranja PIN-a, na zaslonu aplikacije OTP m-tokena, prikazati će se asocijacijska slika koja zapravo predstavlja službene zastave raznih zemalja. Potrebno ju je zapamtiti jer će se prilikom svakog pokretanja aplikacije OTP m-tokena i unosa PIN-a na zaslonu prikazati upit: " Da li je to vaša asocijacijska slika?", kao potvrda uspješno unesenog PIN-a, a odgovor korisnika moga biti točan kako bi mobilni token pravilno funkcionirao što je jedan od dodatnih sigurnosnih mehanizama. " (Parafrazirano sa [23])

Izgled zaslon unosa PIN-a nakon aktivne OTP m-banking aplikacije.

Token pin.jpg

Slika preuzeta sa: [24]


--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

4.2.2. Pokretanje aplikacije

"Kao što je već rečeno, da bi korisnik mogao pokrenuti aplikaciju OTP token mora unijeti ispravan PIN i potvrditi odgovarajuću asocijacijsku sliku (zastavu). U slučaju da je PIN koji smo unijeli neispravan, korisnik neće biti upozoren o grešci već će u tom slučaju prikazana asocijacijska slika biti različita od one koja je prikazana kod postavljanja PIN-a. Dakle, ispravna asocijacijska slika javlja se samo kod ispravnog unosa PIN-a te se nakon toga otvara glavni izbornik. Nakon nekoliko uzastopnih pokušaja, prijave neispravnim podacima,točnije nakon tri pokušaja, pristup sustavu Internet bankarstva OTP banke se blokira. " (Parafrazirano sa [25])

--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

4.2.3. Osnovne funkcije aplikacije

Kada smo se uspješno prijavili u aplikaciju m-token na zaslonu mobilnog uređaja prikazuje se glavni izbornik.

Token izbornik.jpg

Slika preuzeta sa: [26]

"Slijedi pregled zaslona glavnog izbornika, te nešto opširnije o svakom polju:
1. Transakcija "Jednokratna zaporka (APPLI 1 - kratica od Aplikacija 1) omogućava prijavu u sustav Internet bankarstva OTP banke namijenjeno građanima. Kao što je vidljivo na primjeru, na zaslonu se uvijek prikazuje serijski broj tokena koji je uvijek jednak, odnosno korisničko ime za prijavu na Internet bankarstvo. U polju ispod serijskog broja mobilnog tokena nalazi se automatizmom izračunata Jednokratna zaporka APPLI 1. Oba podatka prepisuje se sa zaslona mobilnog uređaja u sučelje prijave eELEMENT@ internet bankarstva OTP banke.

Jednokratna lozinka.jpg

Slika preuzeta sa: [27]

2. Transakcija MAC (eng. Message Autentication Code)(APPLI 2) omogućava autorizaciju platnih naloga kao i ostale transakcije koje zahtijevaju autorizaciju. Transakcije MAC (APPLI 2) korisniku omogućava autorizaciju platnih naloga i ostalih transakcija koje zahtijevaju autorizaciju. Sa zaslona Internet bankarstava u polje pod nazivom "Unesite zadani niz znamenaka" na mobilnom tokenu potrebno je prepisati 8 zadanih znamenki. Nakon unesene zadnje znamenke automatizmom će se popuniti polje MAC (APPLI 2), koje se nakon toga prepisuje u plje MAC na zaslonu autorizacije u Internet bankarstvu.

Token MAC.jpg

Slika preuzeta s: [28]

3. Transakcija UPI/odgovor (APPLI 3) trenutno se ne koristi.

4. U transakciji Promjena PIN-a korisnik može neograničeno vršiti izmjene PIN-a za prijavu u aplikaciju m-token. Za promjenu PIN-a potreban je pristup mobilnog uređaja na Internet. Ukoliko ste u transakciji Promjena PIN-a ispravno unijeli stari i novi PIN, ako potvrda na zaslonu se prikazuje informacija da je PIN uspješno promijenjen. Isto tako sa novim PIn-om prikazat će se i nova zastava koju je potrebno pamtiti kao podsjetnik. Iznimno je važno zapamtiti PIN jer isti nije moguće reizdati po nalogu korisnika.

5. Odabir jezika omogućava izmjenu jezika aplikacije m-tokena pri čemu se moguće birati između engleskog i hrvatskog jezika.

6. Informacije i pomoć se odnose na skup informacija i poveznica:

--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

4.2.4. Tarifnik OTP banke


Što se tiče cijena m-tokena i samog mobilnog bankarstva u OTP banci to izgleda ovako:

Cijena tokena.jpg
Cijena mbankinga.jpg

Izvor: Tarifnik OTP banke

--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

5. Usporedba mobilnog i fizičkog tokena za Internet bankarstvo


Mobilni token Fizički token za Internet bankarstvo
Potrebna instalacija aplikacije Nema instalacije, korisnik se prijavljuje na web stranicu banke unosom serijskog broja sa poleđine tokena i 6-znamenkastog broja koji se pojavljuje nakon pritiska na tipku 1 kod APPLI.
Mogućnost instalacije aplikacije za mobilno bankarstvo na mobilne uređaje koje imaju određene operacijske sustave Neovisnost o operacijskom sustavu jer nije potrebna instalacije aplikacije
Kada prvi put pokrećemo aplikacije moramo upisati korisnički identifikator dužine 8 znamenaka koji se dobiva u poslovnici banke te inicijalnu zaporku također dužine 8 znamenaka koja se šalje SMS porukom Kada ugovaramo samu uslugu Internet bankarstva, korisnik dobiva na korištenje fizički token, a poštom mu se dostavlja inicijalni PIN.
Kada prvi puta koristimo token, obavezno moramo promijeniti dobiveni inicijalni PIN koji nam je dostavila banka i definirati vlastiti koji ćemo koristiti za sva buduća korištenja aplikacije. Isto tako je potrebno zamijeniti inicijalni PIN, osobnim Prvo.
Kada prvi puta unosimo PIN, prilikom prvog korštenja aplikacije, PIN trebamo potvrditi ponovnim unosom. Također potrebna potvrda PIN-a ponovnim unosom PIN-a
Definirani PIN može sadržavati najmanje 4 znamenke, a najviše 10 znamenaka. Fizički token je zaštićen PIN-om duljine točno 4 znamenke.
Nakon što smo ispravno unijeli PIN, pojavljuju se asocijacijske slike koje služe kao dodatna sigurnosna značajka pri čemu nije dovoljno pamtiti samo PIN već i prikazanu asocijacijsku sliku. Nakon što smo ispravno unijeli vlastiti PIN na zaslonu tokena pojavljuje se poruka "NEW PIN CONF", što znači da smo uspješno promijenili inicijalni PIN i na ekranu se pojavljuje poruka "APPLI-".
Ako unesete pogrešan PIN, aplikacija vas na to neće upozoriti već će kreirati neispravnu jednokratnu lozinku. Uzastopni pokušaji prijave s neispravnom jednokratnom lozinkom rezultirati će blokadom korištenja Internet bankarstva i u tom slučaju se potrebno obratiti helpdesk službi te postupiti prema uputama operatera. Ako unesete pogrešan vlastiti ili inicijali PIN-a na zaslonu tokena pojavljuje poruka "FAIL x" pri čemu x označava broj pogrešnog unosa. Nakon što tri puta pogrešno unosemo PIN-a na ekranu se pojavljuje poruka "LOCK PIN" . U tom slučaju potrebno je kontaktirati helpdesk službu kao i kod m-tokena.
Identifikacija
U sustav Internet bankarstva prijavljujemo se na način da unesemo jednokratnu zaporku; serijski broj je uvijek jednak.
U sustav Internet bankarstva prijavljujemo se na način da unesemo 2 identifikacijska podatka: serijski broj tokena, kojeg iščitamo sa poleđine tokena, i jednokratnu zaporku.
Autorizaciju transakcija (potpisivanje)

Prilikom autorizacije potrebno je odabrati opciju MAC (APPLI 2)pri čemu se otvara zaslon u kojem u polje pod nazivom „Unesite zadani niz znamenaka“ prepisujemo 8 zadanih znamenki sa zaslona Internet bankarstva. Kada unesemo zadnju znamenku automatski će se popuniti polje MAC (APPLI2) sa 6 znamenaka koje se nakon toga prepisuje u polje MAC na zaslonu autorizacije u Internet bankarstvu.

Naloge koje želimo izvršiti potrebno je najprije označiti i onda odabrati opciju "Autoriziraj". Nakon toga na stranici se u polju "Data (APPLI 2)" pojavljuje osmeroznamenkasti broj koji je potrebno prepisati u token kod APPLI 2. No, token je potrebno najprije uključiti, upisati PIN, pritisnuti tipku 2 i tek tada unositi osmeroznamenkasti broj sa web stranice. Na ekranu tokena se nakon toga pojavljuje šesteroznamenkasti broj kojeg prepisujemo u naznačeno polje na web stranici.
Isključivanje tokena

Token se isključuje klikom na tipku Odjava kada smo završili s npr. plaćanjem računa, odnosno isključuje se na naš zahtjev.

Token isključujemo na način da pritisnemo na tipku < ili automatski nakon 50 sekundi.

--kfeges 23:53, 7. lipnja 2013. (CEST)

Primjeri mobilnog bankarstva

Za primjer su uzete informacije od različitih hrvatskih banaka te su kroz usporedbu prikazane pogodnost, prednosti i načini koje nude pojedine banke. Mobilno bankarstvo odnosno m-banking znači upravljanje vlastitim financijama bilo gdje i bilo kada to poželite. To znači da je neovisno o mjestu i vremenu u kojem se nalazimo. Uz korištenje posebne aplikacije koja je prilagođena pametnim mobitelima sa operativnim sustavom iOS i Android mogu se na vrlo jednostavan način obaviti osnovne financijski transakcije odnosno dolazak do potrebnih informacija.

--Dnovak0 13:34, 8. lipnja 2013. (CEST)

Erste&Steiermärkische Bank

Za aktiviranje usluge eBanking-a kod Erste&Steiermarkische banci potrebo je imati račun u istoj bilo da se radi o žiro računu, tekućem računu, kunskom računu, devizom računu i sl. Nadasve da bi se koristila usluga eBanking-a potrebno je imati mobitel. I za kraj potrebno je popuniti pristupnicu i predati je u najbližu poslovnicu. Zahtjev za pristupnicom može se ispopuniti izravno sa računala odnosno digitalnim putem. Čim osoba preda pristupnicu u poslovnici se dobiva korisničko ime i lozinka. Na mobitel dobije se SMS za instalaciju eBanking aplikacije. Otvaranjem SMS-a instalira se eBanking aplikacija. Ako osoba ima mogućnost, svoju eBanking aplikaciju prema tipu uređaja može preuzeti i sa službene stranice banke na klikom „Download aplikacije“. Ako osoba ima ugovoren tekući račun kartica Erste Maestro Paypass Display dostaviti će se u kratkom roku u poslovnicu u kojoj ima ugovoreni NetBanking. Ukoliko pak osoba ima otvoren Žito, kunski štedni a vista račun ili devizni račun prilikom ugovaranja uručiti će joj se Erste Dissplay kartica.

Prednost mobilnog bankarstva kod Erste&Steiermärkische Bank Parafrazirano sa: [30]

Mobilnost podrazumijeva potpuno neovisnost o lokaciji. To znači da je transakcije moguće obavljati s bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj i šire.

Vrijeme znači da su usluge dostupne u svakom trenu bez obzira na doba dana, 24/7

Ušteda podrazumijeva da transakcije obavljene putem eBanking-a su četiri do pet puta jeftinije od istih u poslovnicama navedene banke. Plaćanje računa se obavlja u roku od nekoliko minuta, pa zato nema potrebe za odlaskom u banku što ujedno znači i još više uštede novaca pa tako i vremena. Nekim osobama osobni dolazak predstavlja problem pa je dodatna prednost m-bankarstva da se sve transakcije mogu obaviti kod kuće.

Sigurnost –m-bankarstvo zaštićeno je enkripcijom što ujedno pruža i istovjetnu sigurnosnu razinu kao i kod korištenja NetBanking servisa.

Kontrola – moguće je dobiti uvid u sve uplate i isplate po svim računima u navedenoj banci. Kontrolu pruža činjenica da je po prijenosu sredstava na korisnikov račun na ekranu mobilnog uređaja vidljivo novo stanje računa i uplata

Jednostavnost – moguće je platiti račun u svega 3 klika. To znači da osoba ne mora imati napredna znanja u korištenju mobitela i informatike da bi mogla posjedovati mobilno bankarstvo

Podrška – banka pruža priručnik, opcije pomoći na ekranu, besplatni info telefon i savjetnici u poslovnicama banke koji time osiguravaju podršku pri korištenju mBanking usluge.

Raznolikost usluga – usluga mBanking-a ne sastoji se samo od plaćanje računa već tako omogućuje i :

          o	„Pregled stanja svih računa otvorenih u Erste&Steiermarkische Bank, uključujući tekuće, štedne, žiro, kreditne i 
            devizne račune, a isto tako i račune na koje korisnik mBanking-a ima punomoć
          o	Pregled prometa po svim navedenim računima
          o	Pregled svih transakcija zadanih putem mBanking-a 
          o	Prijenos sredstva s jednog računa na drugi unutar banke, što uključuje plaćanje obveza po kreditima i kupoprodaju 
            deviza
          o	Plaćanje svih vrsta računa u kunama općom uplatnicom 
          o	Oročenje sredstava po važećim kamatnim stopama, narudžbu čekova po tekućem računu
          o	Kupnja GSM bonova(T-mobile, VIP, Tele2, tomato)
          o	Uvid u tečajnu listu
          o	Kalkulator valuta“ Parafrazirano sa: [31] 


U prethodnom tekstu stoji da je mobilno bankarstvo moguće realizirati samo s pametnim mobitelima. U skladu s tim navele smo postupak ukoliko se koristi tip mobitela odnosno postupak prilikom korištenja iPhone mobilne aplikacije i Android mobilne aplikacije. iPhone i Android aplikacije imaju jedinstvene opcije za pametne mobitele. Naime, nije potrebno prepisivati podatke s uplatnice kao što je to slučaj u Internet bankarstvu, već pametni mobiteli prepoznaju te podatke.

Transakciju je moguće izvšriti u nekoliko koraka:

1. Kliknemo na opciju
2. Namjestimo mobilni uređaj na crveni dio uplatnice odnosno čeka
3. Kada smo to napravili kliknem na mobitelu na opciju "Plati"


Time postupkom se maksimalno pojednostavljuju transakcije koje je time shvatljiv za sve građane bilo kojeg statusa. Opcija koju iPhone i Android- i koriste moga bi se nazvati slikovitim nazivom „Slikaj i plati“ koji najbolje opisuje navedenu opciju.

Mob bank1.jpg

Izvor: Slika preuzeta sa službene stranice Erste&Steiermärkische Bank do koje vodi sljedeći link:
http://www.erstebank.hr/hr/Elektronicko_bankarstvo/Gradjani/Erste_mBanking/iPhone_aplikacija/Slikaj_i_plati--Dnovak0 01:13, 8. lipnja 2013. (CEST)


Postupak plaćanja putem iOs i Android operativnog sustava

Koraci:

1. Ispunjena pristupnica za korištenje Erste mBanking usluge koju dajemo u poslovnici banke
2. Instaliranje aplikacije

iPhone (iOs) Android
"Putem linka iz SMS –a nakon ugovaranja usluge"

Izvor:Službena Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[32]
Upute za korištenje
mBanking iPhone upute.pdf

"Putem linka is SMS –a nakon ugovaranja usluge"

Izvor:Službena Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[33]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf

"Pretragom u AppStore na iPhone mobitelu"

Izvor:Službena Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[34]
Upute za korištenje
mBanking iPhone upute.pdf

"Pretragom u Android Marketu na Android mobitelu"

Izvor:Službena Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[35]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf

"Skeniranjem QR koda na promotivnim materijalim i web stranicama Erste banke"

Izvor: Službena Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[36]
Upute za korištenje
mBanking iPhone upute.pdf

"Skeniranjem QR koda na promotivnim materijalim i web stranicama Erste banke"

Izvor:Službena Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[37]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf

Mob bank3.JPG

Izvor:Slike preuzete sa službene Web stranice Erste&Steiermärkische Bank-e
[38]
Upute za korištenje
mBanking iPhone upute.pdf

Mob bank4.JPG

Izvor:Slike preuzete sa službene Web stranice Erste&Steiermärkische Bank-e
[39]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf


3. Dobivamo osnovni dio aplikacije

   •	Poslovnice i bankomati odnosno mjesta gdje se nalaze pojedine poslovnice 
• Kalkulatori
• Kontakt, opcija pomoću koje možemo kontaktirati osobu u istoimenoj banki ze eventualne probleme koje ne možemo sami rješiti

4. "Prijava u sustav – da bi osoba započela koristiti m-bankarstvo treba biti prijavljena pomoću korisničkog imena i zaporke te traženog broja iz TAN tablice. Već prilikom prve prijave ponuđena je opcija za promjenu zaporke kako bi se kreirala vlastita. Opcija „Blokada“ omogućuje da se blokira usluga ukoliko se posumnja da je netko doznao korisničko ime. Blokiranje se obavlja tako da se unese korisničko ime, ime i prezime korisnika te „Blokada“. Ovom se funkcijom onemogućuje daljnje korištenje el.usluga."

Izvor:Opis prijave u sustav naveden odvje pod rednim brojem 4.preuzet sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[40]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf

 

Poštom se na kućnu adresu dobiva kartica s tablicom sigurnosnih ključeva, drugim imenom TAN – ova koji nam trebaju pri prijavi u sustav. Svaki put nakon što se osoba uspješno prijavi korisničkim imenom i zaporkom bit će potrebno unijeti određeni TAN s kartice. Na ekranu piše broj retka i stupca na kojem se nalazi TAN za pojedinu prijavu.

Mob bank5.JPG

Izvor:Slika preuzeta sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[41]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf


5. Opcijom „Računi“ dobivaju se računi otvoreni u Erste banci.

Mob bank6.JPG

Izvor:Slika preuzeta sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[42]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf


6. Unos novog naloga može obavljati sljedeće transakcije:

• "Nalog za plaćanje (HUB1) - plaćanje svih računa van banke
• Slika i plati
• Prijenos između računa – prebacivanje financijskih sredstava na račune korisnika tj. građana unutar banke
• Novi nalog iz predloška
• Kupoprodaja deviza"

Izvor:Citat unos novog naloga može obavljati sljdeće transakcije ovdje naveden pod rednim brojem 6. preuzet sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[43]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf

7. Plaćanje odnosno transakcija računa – račun se plaća tako da se ispuni „Nalog za plaćanje“, slično kao i u e-bankarstvu, koji se sastoji od tri dijela:

• Podaci o računu s kojeg će se odvijati plaćanje
• Podaci o računu na koji će se prenositi sredstva
• Opis i datum provedene transakcije

Izvor: Objašnjenje prethodnog opisa pod brojem 7. prezeto sa službene stranice Erste&Steiermärkische Bank-e [44]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf

Plaćanje računa se može obaviti i opcijom „Slika i plati“ koja sam također objasnila u prethodnom tekstu

Mob bank7.JPG

Izvor:Slika preuzeta sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[45]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf

Ukoliko se jave greške tada imamo sljedeće opcije za odabrati:
1. „Ponovo“
2. „Stvori nalog“ - ispunjavanje uplatnice sa već prepoznatim podacima
3. „Odustani“ - povratak na početni izbornik

Izvor:Citat navedenih greški preuzet sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[46]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf ybr>


Mob bank8.JPG

Izvor: Slika preuzeta sa službene stranice Erste&Steiermärkische Bank-e [47]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf


8. Pregled klijentovih plaćanja - prikazuje sveobuhvatna plaćanja sa Erste NetBanking-a, Erste mBanking-a ili Erste Fon Banking usluge. Ima četiri prikaza plaćanja koje mogu formirati status plaćenog odnosno neplaćenog naloga:
• "Izvršena
• U najavi - nalozi koji čekaju izvršenje
• Neizvršeni
• Stornirana"

Izvor: Objašnjenje i citat prethodnog opisa pregleda plaćanja pod rednim brojem 8. prezet sa službene stranice Erste&Steiermärkische Bank-e [48]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf


Mob bank9.JPG

Izvor: Slika preuzeta sa službene stranice Erste&Steiermärkische Bank-e [49]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf


9. Predlošci su unaprijed kreirani nalozi za plaćanje iz kojeg se je moguće zadati novo plaćanje. On izgleda na način koji je dolje na slici prikazan:

Mob bank10.jpg

Izvor: Slika preuzeta sa službene stranice Erste&Steiermärkische Bank-e [50]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf


10. "Mjenjačnica - opcijom „Kupnja i prodaja deviza“ omogućava se kupovina, prodaja i konverzija deviza pri čemu je nužno popuniti navedene podatke:"
• "Podaci o računu koji se tereti – račun s kojeg će se prenijeti sredstva odabire osoba iz izbornika u kojem su prikazani korisnikovi računi i računi na koje ima punomoć, valuta računa, iznos za koji se tereti navedeni račun"
• "Podaci o računu na koji se prenose sredstava"

Izvor:Citat navedenih dodatnih opcija pod rednim brojem 10. preuzet sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[51]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf ybr>


Mob bank11.JPG

Izvor: Slika preuzeta sa službene stranice Erste&Steiermärkische Bank-e [52]
Upute za korištenje
mBanking Android upute.pdf

U nastavku su još navedene dodatne stvari tj.opcije koje se mogu obavljati

11. Kreditne kartice – mogućnost uvida u sve ugovorene kreditne kartice, promet po kartici i prikaz nekih određenih detalja.
12. Krediti
13. Štednja - služi za oročiti financijska sredstva na neki određeni račun
14. GSM bonovi (T – Mobile, VIP, Tele2, bonbon zajedno sa pripadajućom vrijednošću)

Izvor: Službena Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
http://www.erstebank.hr/hr/Elektronicko_bankarstvo/Gradjani/Erste_mBanking;GPJSESSIONID=1cMpRzhd7nQcDmPhvqFSnTRMK2pJczctRNgC1TqzxFkpRxJPtcdT!837641963

Upute za korištenje
mBanking iPhone upute.pdf
mBanking Android upute.pdf
Navedene slike su preuzete i obrađene sa istoimene stranice

--Dnovak0 20:00, 12. lipnja 2013. (CEST)

Postupak plaćanja putem Java aplikacije

Uvjet za to jest da mobilni uređaj mora imati podršku Java aplikacije MIDP 2.0 i aktiviran GPRS. U poslovnici se predaje pristupnica nakon čega slijedi preuzimanje aplikacije.

Izvor: Službena Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[53]
Upute za korištenje
mBanking JAVA upute.pdf


1. Prijava – prijavljuje se pomoću korisničkog imena i zaporke te traženog broja iz TAN tablice s time da opcija "Očisti" ima funkciju da izbriše podatke sa zaslona mobilnog uređaja.

Mob bank12.JPG

Izvor: Slika preuzeta sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[54]
Upute za korištenje
mBanking JAVA upute.pdf

2. Rad s mBankingom – sve opcije mBankinga dijele se u četiri izbornika:

• "Pregledi koji uključuje račune i salda, zatim neproknjižene transakcije, stornirane transakcije te na kraju i neizvršene transakcije."
• "Predlošci"
• "Transakcije koje mogu biti između računa, nalog za plaćanje, nalog za oročavanje, okvirni krediti po određenom tekućem računu te narudžba čekova"
• Usluge predstavljaju određenu usluga banke kao što je :

   o	"Tečajna lista
o Kalkulator valuta
o Kontakt podaci
o Promjena zaporke
o SMS
o Promjena jezika"

Izvor: Objšnjenje i citat rada s mBankingom ovdje naveden pod rednim brojem 2. preuzet sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[55]
Upute za korištenje
mBanking JAVA upute.pdf

Mob bank13.JPG

Izvor: Slika preuzeta sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[56]
Upute za korištenje
mBanking JAVA upute.pdf

3. "Pregledi – omogućuje uvid u stanje i promet po računu otvorenom u Erste banci, kao i pregled svih transakcija putem Erste mBanking i Erste NetBanking usluga."

Uključuje sljedeće:
• Računi i salda

   o	Detalji o računu
o Promet po računu

• Neproknjižene transakcije
• Proknjižene transakcije
• Stornirane transakcije
• Neizvršene transakcije

Izvor: Objšnjene i citat opcije "Pregledi" ovdje naveden pod rednim brojem 3. preuzet sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[57]
Upute za korištenje
mBanking JAVA upute.pdf

4.Pregled stanja računa i prometa po pojedinom računu „Računi i salda“ predstavljaju ekran koji prikazuje popis svih aktivnih računa u banci. Odabirom opcije „Promet“ daje se pregled prometa po nekom određenom računu. Prometne stavke razvrstane su padajućim poretkom, što znači da se prikazuju od zadnje izvršene prema starijima transakcijama.
Za detaljan prikaz pojedine transakcije potrebno je doći se na tu transakciju i odabrati opciju „D“ ( „Detalji“ ). Dodatne opcije u prikazu prometa su još i : „Filter“, „Nazad“ i „Glavni izbornik“.

Izvor: Objšnjene opcije "Pregled stanja računa i prometa po pojedinom računu" ovdje naveden pod rednim brojem 4. preuzet sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[58]
Upute za korištenje
mBanking JAVA upute.pdf

Mob bank14.jpg

Izvor: Slika preuzeta sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[59]
Upute za korištenje
mBanking JAVA upute.pdf

5. Prikaz transakcija – ukoliko ima više transakcija nego što stane na ekran što znači više od pet, slijedeći ekran se poziva odabirom „Sljedećih pet“

Mob bank15.jpg

Izvor: Slika preuzeta sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[60]
Upute za korištenje
mBanking JAVA upute.pdf

6. Na dolje prikazan način izgledaju svi predlošci napravljeni putem Java alikacije na mobilnom uređaju:

Mob bank16.JPG

Izvor: Slika preuzeta sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[61]
Upute za korištenje
mBanking JAVA upute.pdf


7. Transakcije - plaćanje transakcija se mogu dati i do godinu dana unaprijed. Naime, ako u trenutku izvršenja nije dovoljno financijskih sredstava na računu, nalog će se pokušati izvršiti tijekom sljedeća tri dana. Ali ako niti nakon tog razdoblja na računu nema sredstava tj pokrića s kojim bi se transakcija mogla pokriti, transakcija se stavlja u neizvršene.

8. Prijenos između računa unutar banke – opcijom „Prijenos između računa“ mogu se prenositi sredstava između vlastitih računa i na račune drugih građana u Erste banci. Obrazac naloga dijeli se na tri dijela:
• Podaci o računu koji se tereti
• Podaci o računu na koji se prenose sredstva
• Svrha i datum transakcije

Trebaju se popuniti potrebni podaci i odabrati „P“ („Provjera “) kako bi se mogla provjeriti ispravnost unesenih podataka. Ukoliko se nađu eventualne pogreške, prikazuje se poruka s točno opisanom pogreškom na koju je nužno reagirati na način da se ona ispravi. Način kako to izgledala prikazan je na slici ispod:

Mob bank17.JPG

Izvor: Objašnjenje prijenosa između računa unutar banke ovdje naveden pod rednim brojem 8. preuzet sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[62]
Upute za korištenje
mBanking JAVA upute.pdf <br

9. Plaćanje računa – svaki račun se plaća na način kao i kod iOS i Android operativnog sustava tj. na način da se ispuni nalog za plaćanje. Nakon što su ispunjena sva polja, potrebno je odabrati „Provjera“. Nadalje, ukoliko su svi podaci točni vidimo prihvaćene vrijednosti za tu transakciju i pojavljuje se opcija „Potvrdi“. Tada više nije moguće promijeniti unesene podatke. Može se još obaviti odustajanje na način da se odabere „Odustani“. Odabirom „Potvrdi“ potvrđuje transakciju, a kada se ona uistinu i izvrši dobia se poruja da je uspješno provedena.
Postupak je prikazna na slici ispod:

Mob bank18.JPG

Izvor: Slika preuzeta sa službene Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
[63]
Upute za korištenje
mBanking JAVA upute.pdf

Izvori: Službena Web stranica Erste&Steiermärkische Bank-e
http://www.erstebank.hr/hr/Elektronicko_bankarstvo/Gradjani/Erste_mBanking;GPJSESSIONID=1cMpRzhd7nQcDmPhvqFSnTRMK2pJczctRNgC1TqzxFkpRxJPtcdT!837641963
Upute za korištenje
mBanking JAVA upute.pdf
Navedene slike su preuzete i obrađene sa istoimene stranice.

--Dnovak0 20:18, 12. lipnja 2013. (CEST)

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank je razvila uslugu RBA na dlanu koja omogućava korištenje internetskog bankarstva na pametnom mobilnom uređaju. Dostupan je svim korisnicima putem jednostavne aplikacije za iPhone i Android uređaje, koja omogućava pristup mobilnom bankarstvu i pored drugih bankarskih usluga. Nudi i funkcionalnost pod nazivom „dva u jedan“ jer sadrži vrlo sigurno rješenje za autentikaciju korisnika tj. mToken. mbanking kod Raiffeisen Bank –e omogućava :
• „Pregled stanja kunskih deviznih računa, depozita i kredita"
• "Pregled prometa s detaljima transakcija"
• "Zadavanje kunskih platnih naloga"
• "Kupoprodaja deviza"
• "Oročavanje sredstva"
• "Definiranje primatelja i korištenje postojećih iz iDirekt Internet bankarstva"
• "Slanje i primanje autoriziranih poruka kroz poštanski sanduk"
• "Pregled prometa i stanje po kreditnim kartica“

Izvor: Parafraza te citat gore navedenih mogućnosti sa [64]

Znači da mToken ima funkciju provjere identiteta klijenta za pristup internetskom odnosno e-bankarstvu i ostalim Direkt servisima pri izvršenju transakcija.
Dostupa je i popis poslovnica i bankomata prikazan putem interaktivne karte koja se nalazi na službenim stranicama banke. Dodatna stavka koju je važno napomenuti jest da Raiffeisen Bank obuhvaća sve funkcije eBanking-a i neovisna je o izboru mobilnog operatera odnosno o telekomunikacijskoj mreži te se može koristiti bez da se podesi mobilni uređaja pristupom na Internet putem mobitela i izbornom stranice wap.rba.hr. Ukoliko osoba ugovari iDirekt bankarstva postaje i korisnikom usluge RBA na dlanu Raiffesien. Banka nudi na svojim službenim stranicama sljedeće dokumente koji su vezani za mobilno bankarstvo(za detaljniji prikaz kliknite link):

Opći uvjeti za korištenje RBA DIREKT servisa za fizičke osobe
http://www.rba.hr/web/pdf/direkt/rba-direkt-opci-uvjeti-stanovnistvo.pdf

Uputa za korištenje RBA mTokena
http://www.rba.hr/web/pdf/direkt/rba-na-dlanu-uputa-za-koristenje-mtokena.pdf

Terminski plan izvršenja platnih transakcija za fizičke osobe
http://www.rba.hr/web/pdf/docs/rba-terminski-plan-izvrsenja-platnih-transakcija-fizicke.pdf

mDirekt pregled prometa – upute
http://www.rba.hr/web/pdf/direkt/rba-mdirekt-pregled-prometa-upute.pdf

--Dnovak0 20:47, 12. lipnja 2013. (CEST)

Hypo Alpe - Adria Bank

Hypo Alpe Adria nudi promotivo razdoblje do 30.09.2013. da se ugovori i koristi usluga besplatno sljedećih šest mjeseci. Uz to nagrađuju klijente s dodatnih 2.500 bodova na Hypo klub računu. Navedena usluga je dostupna i za Blackberry uređaje s operativnim sustavom v6 i v7. Postupak korištenja aplikacije je sličan ostalim bankama te ga nije potrebno još jedanput opisati.
Parafrazirano sa [65]

Hypo Alpe Adria nudi na svim stranicama i upute za sigurno korištenje pošto pametni mobilni telefoni predstavljaju računalo koje raspolaže s velikom brojem povjerljivih osobnih i ostalih značajnih podataka. Iako olakšava rad na raznih svakodnevnim aktivnosti, s druge strane otvara i mogućnost iskorištenja podataka i servisa koji se na njemu nalaze od strane neovlaštenih i malicioznih osoba, a što je posebno pojačano činjenicom da su mobilni uređaji u pravilu stalno priključen na Internet i time izložen raznim prijetnjama.

Kako bi se zaštitili pametni mobilni uređaji te im se osiguralo nesmetano i sigurno korištenje m-hypo usluge i ostalih sadržaja telefona, preporuča se pridržavanje sljedećih pravila:

Navedeni tekst je parafriziran te se original tekst se može pročitati:
http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/r/Direktno_bankarstvo/$file/Upute_sigurno_koristenje_mobilno.pdf


•Održavanje operativnog sustava pametnog telefona ažurnim. To znači da se instaliranjem uvijek najnovijih verzija operativnog sustava i primjenom zakrpa koje izdaju proizvođači uređaja omogućuje da su u uređaju uklonjene ranjivosti tj. nedostaci koji mogu dovesti do smetnji u radu ili ugroze sigurnosti

• Preuzimanje najnovije verzije m-hypo aplikacije za pametni telefon. Kod spajanje na m-hypo uslugu osoba je obaviještena ako je dostupna novija verzija aplikacije koja može imati druga funkcionalna i sigurnosna unapređenja. Trebaju se osigurati nove mogućnosti usluge i dodatnu sigurnost prilikom preuzimanja i instaliranja nove verzije.

• Zaštita pametnog mobitela zaporkom (PIN). Postavljenjem lozinke kod otključavanja pametnog mobilnog uređaja omogućuje se da neovlaštene osobe ne mogu pristupiti sadržaju telefona, a u sklapu s time ni pokušati zlonamjerno iskoristiti neku od aplikacija na uređaju. Preporučljivo je postavljenje automatskog zaključavanja uređaja nakon određenog perioda neaktivnosti

• Preporuča se ne zapisivanje niti otkrivanje drugima lozinke za pristup pojedinim aplikacijama. Zaporku odnosno PIN za otključavanje, pristup e-mail-u i sl. nikada se ne zapisuju unutar samog uređaja niti bilo gdje drugdje na uređaju, savjetuju stručnjaci. Najsigurnije je zaporke, ukoliko je to moguće, zapamtiti.

• Korištenje mobilnog uređaja prema uputama proizvođača i uz originalne postavke. Kao bi se osigurala sigurnost mobitela preporuča se sačuvati integritet operativnog sustava i instaliranih aplikacija, odnosno zadržavanje ograničenja uređaja koja su postavljena od strane proizvođača i pružatelja mobilnih usluga. Razni načini dobivanja povlaštenih razina pristupa i dodatnih opcija u radu s sustavom (npr. iOS jailbreaking, OS rooting i sl.) mogu dovesti do neželjenih ranjivosti u uređaju i omogućiti izvršavanje malicioznog koda koji može ozbiljno naštetiti uređaju ili kompromitirati podatke.

• Pribavljanje aplikacije za pametni mobilni uređaj iz sigurnih i provjerenih izvora. Kod korištenja aplikacije za pametni mobilni telefon pribavljaju se uvijek samo originalne i provjerene aplikacije od potvrđenih službenih dobavljača, odnosno s „tržišta“ koja su provjerena i namijenjena za određeni tip operativnog sustava. Kod instalacije nove aplikacije preporuča se provjera kakva sve dopuštenja aplikaciji daje osoba nad resursima mobitela (npr. pristup osobnim podacima(fotografijama i sl.), sistemskim datotekama) Ako postoji sumnja u prekomjerna i neprimjerna ovlaštenja koja neka aplikacija traži, ne preporuča se instaliranje.

• Razmatranje korištenja antivirusnih i sigurnosnih programa. Za sada ne postoje garancije da razni antivirusni i sigurnosni programi mogu uspješno zaštititi pametni mobilni uređaj od malicioznog koda koji se mogu pojaviti i naštetiti uređaju. Kako se tržište pametnih telefona razvija tako će se razvijati i nove potencijalne opasnosti i vrste napada, ali i sigurnosni alati kojim se može obraniti od istih instalacijom na uređaj. Za dodatnu zaštitu podataka na uređaju preporučljivo je i razmatranje dodatne metode enkripcije osjetljivih podatak, a neki operativni sustavi već daju mogućnost toga.

• Zaštita uređaja od krađe, gubitka i neovlaštenog uvida u podatke. Mobilni uređaj koristi se s povećanom pažnjom kada se osoba nalazi u prostorima u kojima nije osigurana privatnost i gdje osobe iz okoline imaju uvid u podatke koji se nalaze na zaslonu mobilnog uređaja. Kao i bilo koju drugu vrijednu imovinu potrebno je osigurati i mobilni uređaj s obzirom an okolinu u kojoj se osoba nalazi.


Osim navedenog, Hypo Alpe Adria nudi na svojim službenim stranicama sljedeće dokumente koji su vezani za mobilno bankarstvo:

Podrška korisnicima
http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/r/Hyponet/$file/TeamViewer_podrska%20korisnicima_2011.pdf

Pristupnica
http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/r/Gradjanstvo_Pristupnice/$file/HYPOnet_pristupnica_gradanstvo_5-2013.pdf

Opći uvjeti
http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/r/Opci_uvjeti/$file/Opci_uvjeti-Direktno_bankarstvo_gradjanstvo.pdf

Upute za korištenje - HYPOnet
http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/r/Direktno_bankarstvo/$file/HYPOnet_Retail_Uputa%20za%20koristenje.pdf

Upute za token
http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/r/Direktno_bankarstvo/$file/HYPOnet-Gradjanstvo-Uputa%20za%20token_20100916_HR.pdf

Uputa za isključivanje pop – up blockera
http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/r/Hyponet/$file/Pop-up_blokada_2011.pdf

--Dnovak0 20:52, 12. lipnja 2013. (CEST)

Privredna banka Zagreb

Privredna banka Zagreb prva je u Hrvatskoj omogućila skeniranje 2D bar kod uplatnice i trgovanje vrijednosnicama na Zagrebačkoj burzi putem mobilnog bankarstva tzv. mPBZ usluge stoji u priopćenju Ureda Uprave za korporativne komunikacije. Najnovija funkcionalnost mPBZ usluge omogućuje skeniranje uplatnica s otisnutim 2D bar kodom što je novi i jednostavniji način plaćanja režijskih računa bez potrebe ručnog unosa. Za plaćanje uplatnice dovoljno je mobilnim uređajem skenirati 2D bar kod i nalog za plaćanje je automatski popunjen, te ga još samo treba autorizirati PIN-om kako bi se izvršio. To predstavlja dodatnu pogodnost klijentima mPBZ. Navedene nove funkcionalnosti dostupne su na mobilnim uređajima s iOS (Apple iPhone, iPad i iPod touch) i Android operativnim sustavima.

U sklopu toga navedeni citat je od Dinka Lucića, člana Uprave PBZ nadležan za poslovanje sa stanovništvom koji je rekao : „U segmentu poslovanja s građanima čak 93% platnih transakcija obavlja se putem elektroničkih kanala. Bilježimo rast korisnika internetskog bankarstva gdje danas imamo 220.000 aktivnih korisnika te više od 60.000 aktivnih korisnika mobilnog bankarstva. U protekloj godini rast transakcija putem internetskog bankarstva iznosio je 11%, rast transakcija mobilnog bankarstva čak 160%“ .

Prema riječima Draženka Kopljara, člana Uprave PBZ-a nadležnog za IT i operacije internetsko bankarstvo kod PBZ-a implementirano je s najvišim sigurnosnim standardima koji se redovito usklađuju s razvojem tehnologije. Takav jak sigurnosni aspekt omogućuje da klijentima nude uslugu koja nema ograničenja na iznos, vrijeme ili mjesto obavljanja transakcije. Osim navedenoga, u prilog samoj kvaliteti ide i činjenica da je PBZ365@NET usluga internetskog bankarstva, zahvaljujući korištenju napredne dvofaktorske autentikacije najsigurniji oblik elektroničkog bankarstva za koji je PBZ među prvima u regiji i prva banka u Hrvatskoj koja je dobila ISO 27001:2005 certifikat za sigurnost.

Prednosti mPBZ usluge: Citat sa: [66]

• "Obavljanje financijskih transakcija je moguće iz bilo kojeg dijela zemlje ili svijeta putem mobilnog telefona gdje osoba ima pristup internetu s mobilnog telefona"

• "Plaćanje računa komunalnih troškova za tvrtke s kojima banka ima sklopljen ugovor se odvija bez naknade"

• "Mogućnost zadavanja naloga u najavi, nalog za plaćanje koji je autoriziran danas izvršava se na datum koji osoba sama odredi – unutar 12 mjeseci u budućnosti"

• "Kreiranje predloška za plaćanje i povlačenje prethodno pripremljenih predložaka putem PBZ365 usluge"

• "Naknada za provedene transakcije su i do pet puta jeftinije nego na šalteru banke"

• "Naknada se ne naplaćuje za sljedeće transakcije"

   o	"Plaćanje rate PBZ kredita i troškova u korist kreditnih kartica PBZ-a i American Express kartica"
o "Plaćanje računa tvrtkama s kojima banka ima sklopljen ugovor"
o "Prijenos sredstva s tekućeg računa na tekući račun unutar banke"

• "Sva plaćanja i prijenosi sredstava obavljeni putem mPBZ usluge bit će prikazani na izvatku tekućeg ili žiro računa"

• "Mogućnost dostave potvrde o izvršenoj transakciji na bilo koju e-mail ili kućnu adresu"


mPBZ smatra da je usluga sigurna jer: Citat sa: [67]

• Korištenje mPBZ aplikacije je potpuno sigurno jer je potvrđeno certifikatom ISO 27001:2005, što vidimo i iz gore navedenom teksta

• "Instaliranjem programske podrške mPBZ u mobitel, instalira se i token koji jamči potpunu sigurnost u radu"

• "mPBZ programska podrška se automatski isključuje nakon 3 minute neaktivnost"

• "mPBZ programska podrška se automatski zaključava nakon tri uzastopna neispravna unosa aktivacijskog koda ili PIN-a čime je dodatno osigurana od neželjenog pristupa"

• "podaci vezani uz račune i PIN se čuvaju u mobilnom uređaju"


Privredna banka Zagreb nudi na svojim službenim stranicama dokumente koji su vezani za mobilno bankarstvo:
http://www.pbz.hr/default.aspx?sec=1434
s navedenog linka mogu se preuzeti pdf. dokumenti koji daju korisničke upute za mPBZ, zatim korisničke upute za mPBZ usluge za Android operativne sustave, i korisničke upute za mPBZ usluge za iOS operativne sustave.

--Dnovak0 21:00, 12. lipnja 2013. (CEST)

Zagrebačka banka

Zagrebačka banka je prva banka u Hrvatskoj koja je s datumom 19.05.2011. omogućila svojim klijentima korištenje aplikacije mobilnog bankarstva m-zabe i na mobitelima s operativnim sustavom Android . M-zaba je najprihvaćenija mobilna aplikacija za bankovno poslovanje na hrvatskom bankarskom tržištu. To potvrđuju visoki tržišni udjeli od 44% u broju korisnika- građana, 56%u broju obavljenih plaćanjem-zabom te 96% u volumenu provedenih plaćanja. M-zabu je moguće ugovoriti putem e-zabe, internetskog bankarstva, ili u poslovnici banke. Korisnici Lepeza mogu besplatno koristiti m-zabe ali i besplatno plaćati m-zabom. Moguće je koristiti je na mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android, moguće koristiti i na iPhone te iPad mobilnim uređajima koji rade na Appleovom operativnom sustavu, kao i na mobitelima s bilo kojim drugim operativnom sustavu koji podržava aplikaciju Java ME MIDP 2.0 CLDC 1.1. To je ustvari i opće prihvaćena tehnologija u svim bankama a pošto sam ju i prije objasnila u prethodnim bankama nije potrebno ponovo pisati o istoj.

Parafrizirano sa: [68]


Zaba m-token je aplikacija koja se koristi za isti cilj kao i fizički token, a to znači za identifikaciju korisnika i potvrdu izvršavanja transakcija pri korištenju e-zabe (internetskog bankarstva), Zabafona (telefonskog bankarstva) te za kupnju putem Interneta. Zaba m-token je instaliran u mobilnom uređaju te je tako praktičniji i dostupniji. Razlike između fizičkog tokena u mobilnog tokena su detaljno opisane u gore navedenoj tablici. Za korištenje Zaba m-tokena potreban je mobilni uređaj koji ima mogućnost pristupa Internetu, dovoljno raspoložive memorije za pohranu aplikacije. Zaba m-token je moguće koristiti za većinu pametnoh mobilnih telefona koji imaju platformu na sljedećim operativnim sustavima:
• „iOs
• Android
• Bilo koji drugi operativni sustav koji podržava aplikaciju Java ME MIDP 2.0 / CLDC 1.1 aplikaciju“

Parafrizirano sa: [69]

Poslije preuzimanja i aktivacije pristup Internetu pri korištenje m-tokena nije potreban. Time je Zaba m – token lako dostupan u zemlji i inozemstvu. Gubitak ili krađu mobitela na kojem osoba koristi Zaba m – token prijavljuje se telefonskim pozivom direktno u banku. Pošto nalaznik mobitela ne zna PIN za pristup m – tokenu, time je i dalje siguran. Pin se treba čuvati jer je on potpis osobe i ne bi smio biti dostupan drugim osobama.

m-zaba ima mogućnost provjere da li osoba može sa svojim mobitelom koristiti navedenu uslugu. To je prikazano na slici ispod:


Mob bank19.JPG

Izvor: Print Screen te obrada sa službene Web stranice [70]

--Dnovak0 21:08, 12. lipnja 2013. (CEST)

Hrvatska poštanska banka

Ukoliko se želi koristiti mobilno bankarstvo u navedenoj banci potrebno je, slično kao i u svima, imati otvoren tekući ili žiro račun u HPB-u, posjedovati mobitel s pristupom Internetu, popunjenu pristupnicu predati u najbližoj poslovnici banke ili u bilo kojem uredu Hrvatske pošte, pristupnica se također može preuzeti na službenoj stranici na sljedećem linku: „Pristupnica za korištenje usluga izravnog bankarstva“ , te se kraju preuzeti aktivacijski kod i instalirati HPB mBanking aplikaciju na mobitel.

U sljedećim linkovima nalaze se dokumenti koji su bitni ukoliko osoba namjerava ili već koristi mobilno bankarstvu u Hrvatskoj poštanskoj banci:

Opći uvjeti korištenja poslovanja za korištenje usluga izravnog bankarstva
http://www.hpb.hr/site/mercury/20120222-ou-izravno-bankarstvo-pdf-3f12.pdf

Uputa za korisnike – HPB mBanking
http://www.hpb.hr/site/mercury/20130116-mbanking-korisnike-upute-pdf-bb6f.pdf

Upute za korištenje mTokena
http://www.hpb.hr/site/mercury/20110208-uputa-za-mtoken-pdf-1030.pdf

--Dnovak0 21:17, 12. lipnja 2013. (CEST)

Usporedba cijena po bankama za usluge mobilnog bankarstva

Mob bank20.JPG

Izvori:

http://www.rba.hr/web/pdf/docs/rba-visina-naknada-stanovnistvo-15-05-2013.pdf

http://www.erstebank.hr/hr/Poslovni_subjekti/Mali_poduzetnici/Platni_promet/Naknade_za_usluge_platnog_prometa
(Naknade za usluge platnog prometa.pdf)

http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/connect/zaba_hr/zabapublic/gradjani/racuni/online_usluge/m-zaba
Izvadak iz Odluke o tarifi naknada za usluge Banke po transakcijskim računima fizičkih osoba u uslugama platnog prometa te direktnim kanalima

http://www.pbz.hr/Default.aspx?sec=2253
(Naknade Privredne banke Zagreb u poslovanju s fizičkim osobama.pdf)

http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/id/291
(Naknade.pdf)

http://www.hpb.hr/?hr=naknade

--Dnovak0 20:17, 8. lipnja 2013. (CEST)

Zaključak

Činjenica da se tehnologija toliko brzo mijenja da se praktični ne može pratiti potaknula nas je da obradimo temu „Mobilno bankarstvo“ pošto je sve veći broj građana koji koristi Internet bankarstvo. Skoro pa ne postoji usluga koja se ne može dobiti putem pametnih mobitela. Zapravo, mobilno bankarstvo je normalan slijed tehnologije u poslovanju pošto su pametni mobiteli mali i jednostavni za korištenje pa time i prenosivi do željenog mjesta. Korisnici mobilnog bankarstva mogu doslovno „u hodu“ obaviti određenu transakciju za koji bi inače morali čekati u redovima određene banke dok se sada ne trebaju fizički pojavljivati u poslovnici banke. Kroz projekt navedeno je što je zapravo mobilno bankarstvo, kako funkcionira mToken i koja je razlika između fizičkog tokena koji se koristi u e-bankarstvu, navedeni su primjeri po bankama za istu uslugu te opisani postupci plaćanja putem različitih operativnih sustava. Nadalje,navedene su cijene po pojedinim bankama usluge mobilnog bankarstva te su kroz tablicu dane naknade za osobe koje se odluče na mobilno bankarstvo.

--Dnovak0 20:17, 8. lipnja 2013. (CEST)


Literatura

https://www.otpbanka.hr/html/onama.htm
https://www.otpbanka.hr/html/g_otpdirekt_mb.htm
https://elementa.otpbanka.hr/gradjani/upute/m-token.htm
https://elementa.otpbanka.hr/gradjani/upute/token.htm
http://moja-banka.ba/doc/stanovnistvo/Uputstvo_za_koristenje_mBankinga.pdf
http://asseco.com/see/assets/Uploads/press-room/press-clipping/m-banking4.pdf
http://www.krediti007.bloger.index.hr/post/internet-bankarstvo/6320959.aspx
http://tehnofobija.com/2010/09/26/koliko-je-sigurno-placanje-preko-interneta/
http://www.wisegeek.com/what-are-the-different-types-of-mobile-banking-technology.htm
--kfeges 21:11, 8. lipnja 2013. (CEST)

http://www.erstebank.hr/hr/Elektronicko_bankarstvo/Gradjani/Erste_mBanking
http://www.erstebank.hr/hr/Elektronicko_bankarstvo/Gradjani/Erste_mBanking/Prednost_mobilnog_bankarstva
http://www.hypo-alpe-adria.hr/home.nsf/pages/gra%C4%91anstvo-direktno_bankarstvo-mobilno_bankarstvo-m-hypo:-%29_mobilno_bankarstvo-1342
http://www.pbz.hr/default.aspx?sec=1434
http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/connect/zaba_hr/zabapublic/press/objave/aktualno/e964b08046e99ded8bda8fa29240f8c2
http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/connect/zaba_hr/zabapublic/gradjani/racuni/online_usluge/m_token

--Dnovak0 20:26, 8. lipnja 2013. (CEST)

Osobni alati
Imenski prostori
Inačice
Radnje
Orijentacija
Traka s alatima